fredag 14 februari 2014

Dalmatinske fritule - dalmatiska frityrbollar

I Sverige äter vi semlor inför fastan. I Dalmatien äter man fritule. Fritule serveras till varje festligt tillfälle, särskilt till bröllop. Min mamma hävdar att de flesta dalmatiska kvinnor faktiskt inte kan baka något annat än fritule och jag kan garantera att de är riktiga proffs på dessa små frasiga mini munkar. Här har jag filmat mamma när hon formar dem på det traditionella sättet.
Fritule – ca 70-80 st

12 g jäst
250 g mjölk
250 g vatten
1 äggula
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk olja
1 citron, skalet
1 apelsin, skalet
(1 msk mörk rom)
3 g salt
450 g vetemjöl

0,75 l olja att fritera i
3 dl socker att strö på

Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut det med det ljumna vätskan. Vispa i äggula, socker, vaniljsocker, olja, finrivet skal av citron och apelsin, rom och salt. Vänd ner mjölet och slå det med en träsked så att smeten blir elastisk och fin. Smeten skall vara något mellan smet och deg. Låt jäsa ca 40 minuter.

Värm oljan till 170°C och skeda ner smeten i den varma oljan. Fritera tills bullarna är gyllenbruna 
på båda sidorna. Lägg bullarna att rinna av på hushållspapper och strö sedan socker på.

 
För att få extra fluffiga och luftiga fritule oljar man sin hand lätt och tar lite smet med nedre fingrarna. Långfingret, ringfingret och lillfingret trycker upp smeten, medan tummen och pekfingret formar en bulle. Teskeden skall också vara lite inoljad, som man tar smeten med innan man skedar ner den. I videon ovan visar min mamma hur man gör.