fredag 18 januari 2013

80-tals meny I: Räkcoctail, Flygande Jakov, Fruktkorg

Sista helgen i februari fyller min mycket goda väninna 40 år och det firar hon med en 80-tals fest. Det kommer bli 80-tals musik (Wham, Madonna etc.), 80-tals dekor, 80-tals mat och vi skall klä oss i 80-tals kläder. Ni skall se vilken urtjusig outfit jag har lånat av en kollega. To die for!

Just nu grottar vi ner oss i olika kokböcker från 80-talet för att försöka minnas vad man åt då och för att försöka få ihop den ultimata festmenyn. Jag tänkte testa några recept på familjen hemma och börjar med lite snälla rätter, som delvis har blivit klassiker. Inte för att jag tror att någon lägger bananskivor på sina Flygande Jakovar längre, men smaken är som baken. Jag skall försöka dekorera som på 80-talet, så det kan bli lite retro över det hela.

Och nej! Flygande Jakov är inte felstavat. Min bror heter Jakov och vi har aldrig kallat rätten Jakob, låter helt fel i våra öron.

Förrätt: Räkcocktail
Varmrätt: Flygande Jakov
Efterrätt: Fruktkorg


Räkcocktail - 4 port

½ isbergssallad
10 sparrisar
300 g skalade räkor
1 skivad citron

Rhode Island dressing:
½ dl majonnäs (recept här)
½ dl crème fraiche
1 tsk tomatpuré
1 nypa cayennepeppar
salt



Strimla isbergssalladen och lägg den i botten av cocktailglaset. Skär sparrisarna i mindre bitar och blanchera. Spola i kallt vatten och torka. Fördela på isbergssalladen. Fördela räkorna på grönsakerna. Klicka på lite Rhode Island dressing och dekorera med en skiva citron.

Flygande Jakov - 4-5 port

3 dl ris
9 dl vatten
1 tsk salt
1 grillad kyckling
1 skivad banan
1 pkt bacon
3 dl vispgrädde
1½ dl chilisås (ketchup + cayenne)
salt
svartpeppar
1 dl jordnötter



Koka riset i saltat vatten enligt instruktionerna på förpackningen. Lägg det i botten av en smord form. Skär kycklingen i munsbitar och lägg över riset. Stek baconet och strö över kycklingen.



Vispa grädden och blanda i chilisås, salt och peppar och bred detta över kycklingen. Strö på jordnötter och banan. Grädda i ugn ca 20 min på 225°C.

Fruktkorg - 4 små portioner

1 rund melon (cantaloupe)
1 blodapelsin
2 kiwi
½ granatäpple



Skär melonen till en korg. Gröp ur köttet med ett kuljärn, eller sked. Skär melon och övriga frukter i bitar. Fyll melonen och servera. OBS! Notera mina skulpterade kiwi halvor á la 80-tal. På den här tiden var kiwi oerhört exotiskt.

Skicka gärna fler förslag på 80-tals rätter. Jag har några till menyer uppskrivna på veckomenyn, som kommer dyka upp på bloggen. Min väninna har svårt att bestämma sig, det skall ju vara praktiskt till ett kalas också.